ZRANĚNÍ PŘI SPORTU

Nejčastější sportovní zranění 

  • Provozujete-li nějaké sporty nebo vykonáváte jiné rekreační aktivity jako turistiku nebo horolezectví, pravděpodobně jste si již nejednou utržili nějaké zranění, bez ohledu na váš věk nebo kondici. Druh pohybu, který váš sport vyžaduje, často předurčuje, která zranění vás nejpravděpodobněji potkají. Hráči v kontaktních sportech, jako je ragby nebo fotbal, často utrpí jiný druh zranění v porovnání s běžci nebo tenisty, přičemž každé z nich vyžaduje léčbu stanovenou na míru, aby byla rehabilitace co nejrychlejší.

    Více než 3 obrázků na téma Úraz Hlavy a Křič zdarma - Pixabay

    Akutní vs. chronická zranění při sportu – v čem je rozdíl?

    Existují dva typy sportovních úrazů – akutní a chronický – a jejich příčiny a následná péče se značně liší.

    Akutní zranění je zranění, které se přihodí náhle a bez varování. Jako akutní zranění lze klasifikovat všechna zranění, jako je podvrtnutý kotník, namožený nebo natržený sval nebo zlomenina. Fyzický kontakt ve sportu, jako je fotbal, basketbal nebo ragby, může vést k vážným zraněním, např. ke zlomeninám, ale nejčastější akutní zranění nemusí souviset s tělesným nárazem. Podle zdroje WebMD jsou čtyři ze sedmi nejčastějších zranění při sportu akutní zranění:

    • Podvrtnutý kotník
    • Natažené tříslo
    • Namožená kolenní šlacha
    • Zranění kolene – natržení předního zkříženého vazu

    Chronické zranění je častěji výsledkem nadměrného používání nebo mnohokrát opakovaného pohybu stejného kloubu v průběhu času. Z prvních sedmi nejčastějších sportovních úrazů podle zdroje WebMD jsou tři chronické:

    • Bolest okostic
    • Zranění kolene – syndrom patellofemorální bolesti
    • Tenisový loket

    Pokud však utrpíte akutní zranění jako podvrtnutí kotníku a zranění postiženého kloubu se bude nadále opakovat nebo zhoršovat, můžete se u vás rozvinout chronický problém s oslabením, otokem a bolestivostí.

    Zvažte protahování nebo válcování

    Protahování nebo válení vám může skutečně prospět. Protahování pomůže vašemu tělu lépe regenerovat a předcházet zraněním. Navíc si zlepšíte flexibilitu celého těla a svalovou vytrvalost. Tlak válečku na svaly zlepšuje přísun kyslíku a živin do tkání. Rolováním uvolníte ztuhlé svaly, čímž se zároveň zbavíte napětí a účinně předejdete bolestem kolen.

    Co dělat, abyste se vyhnuli bolesti

    Určitě vás zajímá, co můžete udělat, abyste se vyhnuli bolesti kolen. Pokud již máte problémy s koleny, tyto tipy vám mohou pomoci zmírnit bolest, ale v každém případě se vždy poraďte s lékařem nebo odborníkem.

    Silový trénink může také pomoci

    Silový trénink i celkové cvičení mohou přinést sportovci mnoho výhod. Pro vytrvalostní sportovce to není zrovna nejoblíbenější téma, ale o to víc by měli vyzkoušet silový trénink. Koneckonců silné nohy a ruce s pevným jádrem jsou jedním z nejlepších způsobů, jak předcházet zraněním. Posilování vám zajistí větší stabilitu při jízdě, zejména během intenzivních úseků nebo stoupání. Tím se snižuje pravděpodobnost úrazů a dalších zdravotních problémů. Samozřejmě to nemusíte přehánět ani se silovým tréninkem, úplně postačí, když budete trénovat dvakrát týdně.

    Nepodceňujte svůj životní styl

    Možná se to na první pohled nezdá, ale správný životní styl výrazně ovlivňuje nejen naši výkonnost, ale také regenerační procesy. Snažte se do svého jídelníčku zařadit dostatek bílkovin, abyste urychlili regeneraci svalů a kloubů. Zaměřte se také na konzumaci omega-3 mastných kyselin. Dokážou potlačit zánět v postižené oblasti a lze je užívat ve formě tablet nebo v potravinách, jako je tuňák nebo vlašské ořechy. Nesmí chybět ani zinekkterý pomáhá při hojení poraněné tkáně.Křič, Škodu, Úraz Hlavy, Utrpení

    Jak vidíte, prevence zranění a udržení zdraví při jízdě na kole se může zdát jako velmi složitá činnost. Po postupném zavedení našich doporučení však zjistíte, že to není tak obtížné, jak jste si zpočátku mysleli. Pokud již máte nějaké zranění, určitě se nejprve poraďte s lékařem nebo specialistou, který vám poradí na základě vašich fyzických parametrů.

     Zdroj: www.trenujemeshop.cz, https://www.futuro.3mcesko.cz

Prozkoumejte

Lukáš Reisinger

Jmenuji se Lukáš Reisinger a jsem osobní trenér. Když se zeptáš mých klientů, tak ti poví, že už nepijou, nemají deprese, jsou pyšní sami na sebe, lépe zvládají stres, a

Více informací ⟶

Hana Juračková

Vysoká glykémie není jen číslo na glukometru. Jak jistě víte, dlouhodobě zvýšený cukr v krvi vede k diabetickým komplikacím, jako jsou zhoršení zraku až slepota, selhání ledvin, diabetická neuropatie, diabetická noha s následnou amputací

Více informací ⟶

Sport v životě dětí

Moderní svět nám přináší nejenom nekonečné možnosti, ale také výzvy spojené se sedavým způsobem života a technologickými „hračičkami“ vyžadující naši pozornost a především čas. V této době, kdy jsou děti

Více informací ⟶

Základní údaje o Argentině

PROČ NAVŠTÍVIT ARGENTINU? Tato nejlidnatější španělsky mluvící země má svým návštěvníkům mnohé co nabídnout. Její přírodní krásy, ať už dechberoucí Patagonie, nejvyšší hora Jižní Ameriky Aconcagua či světoznámé kaskády Iguazú jsou

Více informací ⟶